Διακοπές: Αφιέρωμα στις μικρές Κυκλάδες!

Διακοπές: Αφιέρωμα στις μικρές Κυκλάδες!

Κυκλάδες αποτελούν ένα νησιωτικό σύμπλεγμα στο Αιγαίο και απαρτίζονται από 33 νησιά. Αλλά μεγαλύτερα και άλλα μικρότερα. Πρόκειται για νησιά με εξαιρετική ομορφιά. Καθένα από τα οποία έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες που το καθιστούν μοναδικό. Η ομορφιά και η μοναδικότητα των Κυκλάδων. Είναι ο λόγος για τον οποίο έρχονται κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες από κάθε γωνιά της γης.

μικρες-κυκλαδες-greekcatalog.netΣτο συγκεκριμένο άρθρο, όμως, δεν θα μιλήσουμε για το σύνολο των Κυκλάδων και τα δημοφιλέστερα νησιά αυτών, όπως είναι η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Νάξος, η Σύρος και άλλα πολλά, αλλά θα μιλήσουμε για τα νησιά που αποτελούν τις λεγόμενες “Μικρές Κυκλάδες”. Οι Μικρές Κυκλάδες βρίσκονται ανάμεσα στην Αμοργό και τη Νάξο, και είναι πολύ ιδιαίτερες, με μοναδικές ομορφιές που θα σας καθηλώσουν.

Οι Μικρές Κυκλάδες είναι νησάκια σπαρμένα στα ανατολικά των Κυκλάδων και αποτελούν ένα ονειρεμένα τοπία, σαν αυτά που έρχονται στο μυαλό, όταν γίνεται αναφορά σε παραδεισένια τοπία. Πρόκειται για νησάκια, με ελάχιστο αριθμό κατοίκων. Νησάκια ήρεμα, με υπέροχες παραλίες και υπέροχα γαλάζια νερά!

Ανατολικά της Νάξου, βρίσκεται η πανέμορφη Δονούσα. Οι όμορφες παραλίες, τα μικρά λιμανάκια, το υπέροχο άρωμα των φυτών που υπάρχουν στο νησί, συνθέτουν το ειδυλλιακό τοπίο αυτού του μικρού παράδεισου, με έκταση 13,652 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Στο νησάκι υπάρχουν τέσσερις μικροί γραφικοί οικισμοί. Η Δονούσα ή Σταυρός, που είναι και το λιμάνι του νησιού, η Μερσίνη και η Μεσαριά και η Καλοταρίτισσα. Ορισμένα μέρη του νησιού που αξίζει να δείτε, είναι η Φωκοσπηλιά, η Σπηλιά του Τοίχου και η Πηγή κοντά στη Μερσίνη. Επίσης, αξίζει να καθίσετε να απολαύσετε το υπέροχο ηλιοβασίλεμα από την εκκλησία της Παναγίας.

Νότια από τη Νάξο, βρίσκονται τα πανέμορφα Κουφονήσια. Τα Κουφονήσια απαρτίζονται από τρία υπέροχα νησάκια με όμορφες και μοναχικές παραλίες. Τα νησάκια αυτά είναι το Πάνω Κουφονήσι, το Κάτω Κουφονήσι και η Κέρος. Το Πάνω Κουφονήσι είναι το πιο πυκνοκατοικημένο από τα τρία. Οι όμορφοι κολπίσκοι, οι θαλάσσιες σπηλιές και οι μικρές αμμουδιές είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του νησιού που θα σας εντυπωσιάσουν. Το Κάτω Κουφονήσι πρόκειται για ένα έρημο νησί, το οποίο όμως κατακλύζεται κάθε χρόνο, το Δεκαπενταύγουστο από αρκετούς προσκυνητές, που έρχονται να επισκεφτούν το εκκλησάκι της Παναγίας που βρίσκεται εκεί, και το οποίο είναι χτισμένο πάνω σε αρχαία ερείπια.

Η Κέρος, είναι το πιο νότιο από τα Κουφονήσια και πρόκειται για ένα ακατοίκητο και βραχώδες νησάκι, το οποίο είναι γνωστό για τα περίφημα αγαλματίδια του Αυλήτη και του Αρπιστή που βρέθηκαν σε αυτό, και αποτελούν σήμερα σύμβολα του κυκλαδικού πολιτισμού. Τα αγαλματίδια αυτά, σήμερα κοσμούν το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.

μικρες-κυκλαδες-greekcatalog.netΔυτικότερα των Μικρών Κυκλάδων, βρίσκεται το ξακουστό νησί Σχοινούσα, το οποίο είναι ιδιαίτερα γνωστό στους λάτρεις της ιστορίας, καθώς σε αυτό κρύβονταν οι πειρατές του Αιγαίου, πριν ή μετά τις επιδρομές τους. Στο νησί υπάρχουν τρεις οικισμοί, η Μερσίνη που είναι το λιμάνι του νησιού, η Σχοινούσα ή Παναγιά με το πανέμορφο ομώνυμο εκκλησάκι της Παναγίας της Ακάθης, η Μεσσαριά με το όμορφο εκκλησάκι της Ευαγγελιστρίας, και αρκετές πανέμορφες παραλίες με άμμο για να απολαύσετε το μπάνιο σας και να ηρεμίσετε βλέποντας τα καταγάλανα νερά του Αιγαίου.

Τέλος, το μικρότερο νησί των Μικρών Κυκλάδων είναι η Ηρακλειά. Χαρακτηριστικό του νησιού, οι όμορφοι λόφοι της οι οποίο είναι γεμάτοι με κέδρους και γραφκοσυκιές και οι πανέμορφες παραλίες που καθηλώνουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Στο λιμάνι θα επισκεφτείτε τα εκκλησάκια των Ταξιαρχών και του Αγίου Γεωργίου, στην Παναγία ή Πάνω μεριά θα επισκεφτείτε τους ναούς της Παναγίας και του Αγίου Νεκταρίου και στο Λιβάδι, τον τελευταίο οικισμό, θα βρείτε το κάστρο με την υπέροχη θέα και μία πανέμορφη παραλία, ίσως την ωραιότερη του νησιού για να απολαύσετε το μπάνιο σας.