Πως να καθαρίσετε μόνοι σας το κλιματιστικό σας

Πως να καθαρίσετε μόνοι σας το κλιματιστικό σας

Ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο πρέπει να συντηρούμε επιμελώς και τακτικά το κλιματιστικό μας, είναι η διασφάλιση της υγείας μας.

Επίσης:

  • Εξασφαλίζει την διατήρηση του υψηλού βαθμού απόδοσης για πολλά χρόνια
  • Αυξάνει τον χρόνο ζωής του κλιματιστικού
  • Μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης βλάβης και τα έξοδα τα οποία αυτή συνεπάγεται.
  • Στο άρθρο αυτό περιλαμβάνονται οδηγίες για τον ασφαλή καθαρισμό του κλιματιστικού σας.

Εργαλεία που θα χρειαστείτε

  • Τρόμπα ψεκασμού (μπορείτε να την αγοράσετε από το σούπερ μάρκετ με πολύ λίγα χρήματα)
  • Πινέλο 4cm με μακριά τρίχα
  • Μια μικρή λεκάνη
  • Ένα κατσαβίδι σταυρό
  • Μία σκάλα

Υλικά που θα χρειαστείτε

  • Μυκητοκτόνο καθαριστικό για την εσωτερική μονάδα του κλιματιστικού.
  • Ισχυρό καθαριστικό για την εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού

Καθαριστικά για την εσωτερική μονάδα του κλιματιστικού σας

Τα παραπάνω καθαριστικά μπορείτε να τα βρείτε σε οποιαδήποτε κατάστημα πώλησης κλιματιστικών μηχανημάτων. Στην αγορά υπάρχουν καθαριστικά γενικής χρήσης, μερικά μάλιστα από τα οποία είναι συσκευασμένα ήδη είτε σε μορφή σπρέι είτε σε φιάλη με ενσωματωμένη τρόμπα, τα οποία είναι κατάλληλα για τον καθαρισμό της εσωτερικής μονάδας, δεν είναι όμως κατάλληλα για τον καθαρισμό της εξωτερικής, ειδικά αν το στοιχείο της έχει πιάσει πολλή βρωμιά.

Για την εξωτερική μονάδα προτιμήστε ένα ισχυρότερο καθαριστικό.

Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε εργασία, διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες αραίωσης και χρήσης των καθαριστικών.

Για την εσωτερική μονάδα, ζητήστε τα πιστοποιητικά καταλληλότητας του καθαριστικού πριν το αγοράσετε, διότι θα αναπνεύσετε τον αέρα που θα περάσει από το στοιχείο του μηχανήματος.

Η χρήση του ισχυρού καθαριστικού της εξωτερικής μονάδας θα πρέπει να γίνεται πάντοτε έξω από το σπίτι, προσέχοντας να μην εισπνεύσετε τους ατμούς του καθαριστικού κατά την αραίωση. Είναι πολύ σημαντικό να φορέσετε μια μάσκα προστασίας πριν την χρήση.

φτιαξτο μονος σου καθαρισμος κλιματιστικου---greekcatalog.netΚαθαρισμός φίλτρων εσωτερικής μονάδας.
Ο καθαρισμός της εσωτερικής μονάδας ξεκινάει με τον καθαρισμό των φίλτρων. Ανοίξτε το εμπρόσθιο κάλυμμα του κλιματιστικού, αφαιρέστε τα φίλτρα και πλύνετε τα με κρύο νερό στο μπάνιο. Αν τα φίλτρα είναι πολύ βρώμικα και δεν έχουν καθαριστεί για πολύ καιρό, χρησιμοποιήστε πάνω τους το καθαριστικό της εσωτερικής μονάδας, αφήστε το μερικά λεπτά να δράσει και ξεπλύνετε με κρύο νερό. Αφήστε τα να στεγνώσουν στο μπάνιο.

Καθαρισμός στοιχείου εσωτερικής μονάδας.
Στη συνέχεια ψεκάστε με το καθαριστικό της εσωτερικής μονάδας το στοιχείο του κλιματιστικού σας. Αν το στοιχείο είναι σχετικά καθαρό, ένας απλός ψεκασμός θα πρέπει να είναι αρκετός. Αν το στοιχείο έχει να καθαριστεί πολύ καιρό και έχει πιάσει πολύ βρωμιά, βοηθήστε την διείσδυση του καθαριστικού ανάμεσα στα φύλλα του στοιχείου με το πινέλο.

Αφήστε το καθαριστικό να δράσει για μερικά λεπτά και στη συνέχεια γεμίστε την τρόμπα με καθαρό νερό. Ξεπλύνετε το στοιχείο ψεκάζοντας με νερό, κρατώντας ταυτόχρονα την λεκάνη από κάτω για να μαζέψετε το νερό που θα τρέξει.

Καθαρισμός στοιχείου εξωτερικής μονάδας.
Ξεπλύνετε καλά με άφθονο νερό το στοιχείο της εξωτερικής μονάδας του κλιματιστικού σας. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το κλιματιστικό σας από το νερό, μιας και όλες οι ηλεκτρολογικές συνδέσεις και ο ηλακτρονικός εξοπλισμός του κλιματιστικού σας είναι τοποθετημένα σε στεγανό κιβώτιο μέσα στο κλιματιστικό σας.

Αν ξεπλένετε τακτικά την εξωτερική μονάδα, ο καθαρισμός με νερό μπορεί να είναι αρκετός. Αν η εξωτερική μονάδα έχει πιάσει πολύ βρωμιά, τότε ετοιμάστε το διάλυμα με το καθαριστικό της εξωτερικής μονάδας λαμβάνοντας πάντα τα μέτρα προφύλαξης που αναφέρθηκαν παραπάνω και τις οδηγίες στο δοχείο του καθαριστικού.

Ψεκάστε το στοιχείο με επιμέλεια και βοηθήστε το καθαριστικό να διεισδύσει ανάμεσα στα φύλλα του στοιχείου με το πινέλο. Αφήστε μερικά λεπτά το καθαριστικό να δράσει, και στη συνέχεια ξεπλύνετε το στοιχείο με άφθονο νερό

Με τον καθαρισμό του εξωτερικού στοιχείου, ολοκληρώνονται οι εργασίες συντήρησης που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας.

Σημαντικές πληροφορίες.
Οι εργασίες που έχουν σχέση με την χρήση ψυκτικών υγρών και οι ηλεκτρολογικές εργασίες είναι εργασίες επικίνδυνες και πρέπει πάντοτε να εκτελούνται από αδειούχους τεχνικούς.

Μια φορά τον χρόνο, θα πρέπει να ψυκτικό ο οποίος θα εκτελεί εργασίες πλήρους συντήρησης και ελέγχου στο κλιματιστικό σας, ώστε να διασφαλίσετε την ορθή λειτουργία του, να διατηρήσετε τον υψηλό βαθμό απόδοσης του και να διαφυλάξετε την υγεία και την ασφάλεια της οικογένειας σας.