Νομός Δωδεκανήσου Κάλυμνος- το νησί των Σφουγγαράδων

Νομός Δωδεκανήσου Κάλυμνος- το νησί των Σφουγγαράδων

Νομός Δωδεκανήσου Κάλυμνος- το νησί των Σφουγγαράδων

Αναρρίχηση σε πανύψηλα επιβλητικά βράχια· καταδύσεις σε έναν βυθό που αποκοιμούνται πανάρχαια ναυάγια· μαγευτικά σπήλαια· υπέροχες παραλίες γραφικοί νησιώτικοι οικισμοί… Αυτή είναι η Κάλυμνος: ένας συναρπαστικός προορισμός που προσφέρει περισσότερα από όσα φαντάζεστε

Καλωσορίσατε στην Κάλυμνο, το νησί των σφουγγαράδων! Το τέταρτο σε μέγεθος νησί των Δωδεκανήσων είναι παγκοσμίως γνωστό ως διεθνές κέντρο επεξεργασίας και εμπορίας σφουγγαριών με παράδοση εκατοντάδων χρόνων. Μετά τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Κάλυμνος παρέμεινε η μοναδική ελληνική σπογγαλιευτική δύναμη, με εξαγωγές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εξαιτίας της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας της θεωρείται και ένας διεθνώς αναγνωρισμένος προορισμός εναλλακτικών διακοπών, ένας πραγματικός παράδεισος για τους λάτρεις της αναρρίχησης, της κατάδυσης, της ορεινής πεζοπορίας και της σπηλαιολογίας!

Χώρα και οικισμοί
Πρωτεύουσα της Καλύμνου είναι η Πόθια, ένας πολύχρωμος νησιώτικος οικισμός αμφιθεατρικά χτισμένος στις παρυφές δύο αντικριστών λόφων. Ο οικισμός διατηρεί αξιόλογη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία, αφού στα στενά του δρομάκια στέκουν αντικριστά παλιά αρχοντικά (ένα από αυτά είναι το αρχοντικό Βουβάλη, οικία του πιο γνωστού σπογγέμπορα και ευεργέτη του νησιού), επιβλητικά καπετανόσπιτα και μονόχωρα λαϊκά σπίτια σφουγγαράδων. Κάθε συνοικία έχει και την δική της εκκλησία, αλλά πιο εντυπωσιακές θεωρούνται ο ναός Σωτήρος Χριστού (1861), με τον ασημένιο τρούλο και το μαρμάρινο τέμπλο του γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά και ο ναός του Αγίου Νικολάου. Επιβλητικά κτίρια, όπως το Επαρχείο και το Δημαρχείο, μαρτυρούν τις αρχιτεκτονικές επιρροές της ιταλικής κατοχής στο νησί.

Γνωρίστε την ιστορία του τόπου με μια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου δεσπόζει η περίφημη χάλκινη «Κυρά της Καλύμνου» ̇ στο Ναυτικό Μουσείο με αντικείμενα από ναυάγια που εξιστορούν την παράδοση και τις μεθόδους σπογγαλιείας, ενώ στο «Καλύμνικο Σπίτι» θα μάθετε περισσότερα για τον καλύμνικο τρόπο ζωής στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου αιώνα. Απαραίτητη είναι μια επίσκεψη και στο επιβλητικό Κάστρο Χρυσοχεριάς, που κτίστηκε τον 15ο αι. από τους Ιωαννίτες Ιππότες. Στις παρυφές του θα συναντήσετε και τους τρεις πετρόκτιστους ανεμόμυλους, σήμα κατατεθέν του νησιού. Όταν τελειώσετε την βόλτα σας στα σοκάκια της χώρας- και αφού απολαύσετε την μαγευτική θέα της χώρας από την εκκλησία του Άγιου Σάββα- κατευθυνθείτε στον παραλιακό δρόμο και δοκιμάστε σε ένα από τα γραφικά ταβερνάκια το «σπινιάλο», τον μεζέ των βουτηχτάδων από φούσκες, αχινούς ή σαλάχια που συντηρούνται σε θαλασσινό νερό ή το «μούρι», γεμιστό αρνί ή κατσίκι στη γάστρα.

Γύρω από τη Χώρα ξεδιπλώνονται γραφικοί οικισμοί- όπως ο Πάνορμος, το Χωριό, τα Σκαλιά και οι Μυρτιές. Σε καμία περίπτωση μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τον Βαθύ. Ένα από τα κοσμήματα του νησιού, μια πράσινη πινελιά στο άγονο τοπίο των βράχων σε απόσταση 11 χμ από την Πόθια, ο Βαθύς είναι μια εύφορη κοιλάδα με εσπεριδοειδή που καταλήγει σε βαθύ κόλπο. Γνωρίζατε ότι το νησί διαθέτει το δικό του φιόρδ; Κι όμως! Το λιμανάκι της Ρήνας στον Βαθύ είναι ένα πανέμορφο κανάλι με γαλαζοπράσινα νερά που παραπέμπει σε νορβηγικό φιόρδ!

Πάμε για μπάνιο!

Λέγεται ότι η Κάλυμνος οφείλει το όνομά της στο «κάλλος των υδάτων που βρέχουν τις ακρογιαλιές της». Δεν είναι λοιπόν περίεργο το ότι στο νησί συναντά κανείς αμέτρητες ονειρεμένες παραλίες, ιδανικές για αξέχαστες βουτιές! Από τις πιο δημοφιλείς είναι η αμμώδης παραλία του Μασουρίου, 9 χλμ. δυτικά της Πόθιας. Τα Θέρμα είναι η πιο κοντινή (οργανωμένη) παραλία στην Πόθια, σε απόσταση 2 χλμ. ενώ τα Βλυχάδια (5 χλμ. από την Πόθια) αποτελούνται ουσιαστικά από δύο παραλίες, μία αμμώδη και μία με βότσαλο. Τα Λινάρια θεωρούνται οικογενειακή παραλία, ενώ οι νέοι προτιμούν το κοσμοπολίτικο Καντούνι. Ο Πλατύς Γιαλός φημίζεται για τη μαύρη αμμουδιά του και είναι ιδανικός για ψάρεμα, ενώ ο Εμπορειός είναι ιδανικός για wind και kite surfing. Αν θέλετε να απομονωθείτε επιλέξτε τον κόλπο των Αργινώντων ή τις παραλίες Αλμυρές, Δρασώντα, Πεζώντα, Παλιονήσου, Σικάτη και Πετρώντα που είναι προσβάσιμες μόνο με καΐκι.

Ανεβάστε την αδρεναλίνη στα ύψη!

Απόκρημνα, επιβλητικά βράχια που κάποτε φάνταζαν σαν κατάρα στους κατοίκους, έχουν αποδειχθεί τελικά ευλογία για τους λάτρεις της αναρρίχησης! Όλο το νησί αποτελεί μια μοναδική φυσική πίστα με περισσότερες από 1300 χαραγμένες αναρριχητικές διαδρομές κάθε βαθμού δυσκολίας. Η καταλληλότητα του νησιού για αναρρίχηση διαπιστώθηκε τυχαία το 1997 από Ιταλούς αναρριχητές, οι οποίοι εγκαινίασαν 40 διαδρομές. Οι διαδρομές αυτές αναπτύχθηκαν περαιτέρω με την συνδρομή όλων των τοπικών φορέων και έτσι το νησί θεωρείται σήμερα κορυφαίος αναρριχητικός προορισμός. Αποτέλεσμα των προσπαθειών αυτών ήταν και η καθιέρωση του Αναρριχητικού Φεστιβάλ το 2000, που προσελκύει κάθε χρόνο στο νησί κορυφαίους αναρριχητές από όλο τον κόσμο!

Η Κάλυμνος είναι όχι μόνο νησί του «ύψους», αλλά και του «βάθους»! Ο πανέμορφος βυθός της με τα ναυάγια, τους πολύχρωμους υφάλους και τις μυστηριώδεις θαλάσσιες σπηλιές αποτελεί πόλο έλξης για τους λάτρεις της κατάδυσης. Στο νησί λειτουργούν οργανωμένα καταδυτικά κέντρα, προσφέροντας καταδύσεις σε επιλεγμένα σημεία απαράμιλλης υποβρύχιας ομορφιάς όπως ρέστες, ναυάγια, υποβρύχια σπήλαια και υφάλους με πλούσια χρώματα και ζωή. Επίσης, στο νησί λειτουργεί και η Σχολή Δυτών Καλύμνου (πληροφορίες στο Λιμεναρχείο Καλύμνου). Κάθε χρόνο διοργανώνεται, επίσης, το «Καταδυτικό Φεστιβάλ και Αγώνες Σκανταλόπετρας», που προσφέρει στους συμμετέχοντες μοναδική εμπειρία υποβρύχιας, και όχι μόνο, γνωριμίας με το νησί. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δοκιμή και εκπαίδευση στην κατάδυση με Σκανταλόπετρα, επίδειξη καταδυτικών μεθόδων, ξεναγήσεις σε εξειδικευμένα μουσεία, αυτόνομες και ελεύθερες καταδύσεις, καθώς και διαγωνισμό υποβρύχιας φωτογραφίας.

Ανακαλύψτε τις φυσικές ομορφιές του νησιού περπατώντας σε υπέροχα μονοπάτια. Κάποιες ενδεικτικές διαδρομές πεζοπορίας είναι από το Χωριό προς το Κάστρο της Χρυσοχεριάς (διάρκεια, περίπου 20’) ή προς την κορυφή του Προφήτη Ηλία (συνολικού μήκους 5 χλμ.) και από την Κάλυμνο (Πόθια) προς τον Βαθύ (μήκους 4,5 χλμ.) από το παλιό ιταλικό πλακόστρωτο μονοπάτι. Στο νησί έχουν καταγραφεί περισσότερα από 50 σπήλαια, που συνδέονται με συναρπαστικούς θρύλους και παραδόσεις. Μπορείτε ενδεικτικά να περιηγηθείτε στο σπήλαιο των Επτά Παρθένων, στο σπήλαιο της Κεφάλας με τον πλούσιο σταλακτικό διάκοσμο (προσβάσιμο με καΐκι από την Πόθια ή τις Μυρτιές) και το Δασκαλειό (προσβάσιμο μόνο διά θαλάσσης από το λιμάνι της Ρήνας).

Μην ξεχνάτε ότι δίπλα στην Κάλυμνο βρίσκονται τα πανέμορφα μικρά νησάκια Ψέριμος και Τέλενδος, ιδανική επιλογή για όσους αναζητούν ήρεμες και γαλήνιες διακοπές! Στην Τελενδο, ο μοναδικός οικισμός του νησιού είναι κτισμένος απέναντι από το στενό Καλύμνου-Τελένδου. Στο νότιο τμήμα του νησιού υπάρχει ωραίο πευκοδάσος, με λείψανα βυζαντινών σπιτιών (Θόλοι), ενώ αξίζει να δείτε το εκκλησάκι του Αϊ-Γιώργη και να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα, την παλαιοχριστιανική νεκρόπολη και το κάστρο του Αγίου Κωνσταντίνου. Μπορείτε να κολυμπήσετε στον Χοχλακά, την Πλάκα, την Πόθα και το Paradise, ενώ το νησί προσφέρεται ακόμα για καταδύσεις στην αρχαία πολιτεία ανάμεσα στην Κάλυμνο και την Τέλενδο, πεζοπορία, αναρρίχηση και ψαροντούφεκο. Συνδέεται με καραβάκι με τον κόλπο των Μυρτιών, στην Κάλυμνο.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ

Η Κάλυμνος συνδέεται αεροπορικά με το αεροδρόμιο της Αθήνας και ακτοπλοϊκά με το λιμάνι του Πειραιά και της Ρόδου, αλλά και με τα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου, με πυκνά εσωτερικά δρομολόγια. Ακτοπλοϊκή σύνδεση υπάρχει επίσης με τις Κυκλάδες και τη Σάμο, ενώ κατά την θερινή περίοδο και με τη Χίο, τη Μυτιλήνη και τη Θεσσαλονίκη.

Δικτυακός τόπος

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από το νησί