Διατροφή και Καρκίνος μέρος 3ο

Διατροφή και Καρκίνος μέρος 3ο

Ιατρός Μαριάννα Σταματιάδου
Ειδικός Παθολόγος, Λιπιδιολόγος, Διατροφολόγος
2610-224858
Κορίνθου 293, 26221, Πάτρα

Το κρέας προκαλεί καρκίνο ;

Αρκετές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος -μπέικον ζαμπόν κτλ.- συνδέονται με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του εντέρου. Ωστόσο, η έρευνα αφορά κυρίως άτομα που ακολουθούν μια βαριά διατροφή με πολύ επεξεργασμένο κρέας περισσότερο και όχι άτομα που τρώνε καλής ποιότητας άπαχη μπριζόλα μια δυο φορές την εβδομάδα, κάτι το οποίο εφοδιάζει το σώμα με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται για την ανάπτυξή του (βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, στο χτίσιμο υγιών οστών και στην έκκριση περισσότερων ενδορφινών).
Συνολικά, οι μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση 50 γραμμ. επεξεργασμένου κρέας το την ημέρα (δύο φέτες ζαμπόν ή μία μπέικον) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου κατά 20%.
Οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές είναι να καταναλώνεται μισό κιλό ή λιγότερο κόκκινο κρέας την εβδομάδα.

Το κρασί προστατεύει;

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το κρασί μπορεί να προστατεύουν ενάντια στον καρκίνο και άλλες σοβαρές ασθένειες, αλλά αυτό έχει αποδειχθεί μόνο στα εργαστήρια.
Στην πραγματικότητα μελέτες επιβεβαιώνουν τη σχέση μεταξύ μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ και ανάπτυξης καρκίνου του στόματος, του φάρυγγα, του οισοφάγου, του ήπατος και του εντέρου. Επίσης, το αλκόολ παίζει καθοριστικό ρόλο στην αύξηση του κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.

Σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να καταναλώνονται πάνω από δύο μερίδες ποτού την ημέρα και συνολικά 14 την εβδομάδα.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα προκαλούν καρκίνο;

Οι μελέτες δεν έχουν δώσει ξεκάθαρη απάντηση. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η μεγαλύτερη πρόσληψη ασβεστίου μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο του εντέρου, ωστόσο, μια άλλη έρευνα, που βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο ακόμη, δείχνει ότι μπορεί να υπάρχει σύνδεση μεταξύ της πρόσληψης γαλακτοκομικών και του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη και των ωοθηκών.
Για τον καρκίνο του μαστού τα στοιχεία είναι αντικρουόμενα. Μια σύνδεση μεταξύ ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και γαλακτοκομικών προϊόντων έχει διαπιστωθεί, πιθανότατα λόγω των κορεσμένων λιπαρών που περιέχουν ή λόγω των περιβαλλοντικών τοξινών, ωστόσο, ξεκάθαρη σύνδεση δεν υπάρχει.
Μια άλλη θεωρία θέλει τα γαλακτοκομικά προϊόντα να προστατεύουν τις γυναίκες ενάντια στον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του μαστού, ακριβώς λόγω του ασβεστίου που περιέχουν. Αλλά και εδώ απαιτείται περισσότερη έρευνα.
Προς το παρόν η συμβουλή μου είναι να καταναλώνουμε καθημερινά γαλακτοκομικά, καθώς είναι καλή πηγή ασβεστίου. Μια τελευταία συμβουλή είναι ότι πρέπει, σε ποσοστό, να αντιστοιχούν έως, το πολύ, το 8% της καθημερινής μας διατροφής.

Η ζάχαρη προκαλεί καρκίνο ;

Η ζάχαρη δεν κάνει τον καρκίνο, για όσους νοσούν, να μεγαλώνει γρηγορότερα. Ολα τα κύτταρα, συμπεριλαμβανομένου και των καρκινικών, εξαρτώνται (ενεργειακά) από τη γλυκόζη, αλλά αυτό δεν τα κάνει και να μεγαλώνουν. Επίσης, από την άλλη, κόβοντας τη ζάχαρη δεν σταματάς την ανάπτυξή τους.

Αυτό που είναι αλήθεια είναι ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι μεγάλες ποσότητες ζάχαρης συνδέονται με τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου -συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου στο πάγκρεας, η οποία όμως ουσιαστικά συνδέεται με την αύξηση του βάρους και το διαβήτη. –

Ιατρός Μαριάννα Σταματιάδου
Ειδικός Παθολόγος, Λιπιδιολόγος, Διατροφολόγος
2610-224858
Κορίνθου 293, 26221, Πάτρα
Ελλάδα

Doctor Marianna Stamatiadou
Qualified Pathologist, Lipidiologist-Diabetologist, Nutritionist
0030-2610224858
Korithnou 293, 26221 Patras
Greece