Ολοι λίγο πολύ έχουμε παλιά έπιπλα στο σπίτι μας, σε κάποια αποθήκη ή ακόμα και μικρο έπιπλα που απλά τα έχουμε βαρεθεί. Γιατί να τα πετάξεις λοιπόν; Φτιάξτο μόνος σου!!. Επειδή οι εποχές είναι δύσκολες λοιπόν πρέπει να κάνεις την ανανέωση με όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα.
Όσο και να μην θέλεις πια να βλέπεις μπροστά σου κάποια παλιά έπιπλα, με λίγο χρώμα, υπομονή και την κατάλληλη τεχνική θα τα κάνεις καινούρια και μάλιστα θα σου αρέσουν πιο πολύ γιατί θα τα έχεις φτιάξει εσύ. Οι οδηγίες αφορούν έπιπλα από ξύλο και όχι μελαμίνη η οποία δεν βάφεται με κανέναν τρόπο, και φυσικά ούτε τα έπιπλα τύπου ξύλου που είναι από πεπιεσμένο χαρτί.
Βέβαια αν έχεις κάποια παλιά κομμάτια είναι δύσκολο να είναι φτιαγμένα από πεπιεσμένο χαρτί γιατί αυτή είναι μια μέθοδος αρκετά νεότερη.
Δες λοιπόν πως να ανανεώσεις τα ξύλινα παλιά έπιπλα μόνος σου
Το πρώτο στάδιο είναι να τρίψεις καλά το ξύλο.
Αν έχεις τριβείο είσαι αρκετά τυχερός. Έχε υπ όψιν σου πως τα παλιά βερνίκια είναι πολύ δύσκολο να τριφτούν καλά με το χέρι, οπότε αν δεν έχεις υπομονή θα σου φανεί ακατόρθωτο.
Προμηθεύσου γυαλόχαρτο ξύλου Νο 100 και όχι χάρτινο αλλά υφάσματος που είναι πιο καλής ποιότητας και εύκολο στη χρήση. Αν θέλεις απλά να περάσεις ένα βερνίκι τα έπιπλα για μια απλή ανανέωση φρόντισε το τρίψιμο να είναι ομοιόμορφο ώστε να αποφύγεις τις διχρωμίες.
Αφού τελειώσεις με το τρίψιμο, βεβαιώσου πως έχει απομακρυνθεί κάθε ίχνος σκόνης, ακόμα και το παραμικρό. Αν δεν το κάνεις το βερνίκι δεν θα στρώσει ομοιόμορφα και θα σου κάνει φουσκάλες, οπότε πρέπει να περιμένεις να στεγνώσει και να ξεκινήσεις από την αρχή. Χρησιμοποίησε και βρεγμένο και στεγνό πανί για να είσαι σίγουρος.
Πως θα βάψεις τα ξύλινα έπιπλα.
Υπάρχουν πολλοί αρκετοί τρόποι και αυτό εξαρτάται από εσένα και το τι θέλεις. Αν χρησιμοποιήσεις ρολό, θα έχεις ματ αποτέλεσμα στο βερνίκι σου και όχι τόσο γυαλιστερό όσο το πινέλο. Με το ρολό πρέπει να δουλεύεις το βερνίκι σταυρωτά για να αποφύγεις τις γραμμές.
Το πινέλο είναι μια πιο δύσκολη διαδικασία κατά τη γνώμη μου όμως ελέγχεις καλύτερα το βερνίκι και το αποτέλεσμα δεν είναι ματ αλλά γυαλιστερό.
Υπάρχει και η επιλογή του σπρέι η οποία είναι η καλύτερη σαν αποτέλεσμα αλλά πρέπει να έχεις μηχάνημα για αυτή τη δουλειά και να ξέρεις να το χειρίζεσαι για να μην σου κάνει τρεξίματα. Μην ξεχνάς πως πριν το δεύτερο χέρι πρέπει να τρίψεις πάλι ελαφρά το χρώμα με πιο λεπτό γυαλόχαρτο.
Τι χρώματα θα χρησιμοποιήσεις στα ξύλινα έπιπλα.
Τα τελευταία χρόνια έχουν βγει τα βερνίκια νερού. Διαλύονται δηλαδή με νερό και όχι με διαλυτικό. Είναι πιο οικολογικά προς το περιβάλλον και φυσικά δεν μυρίζουν για μια εβδομάδα όπως τα άλλα. Δίνουν πιο φυσικό αποτέλεσμα ξύλου και είναι ιδανικά για έπιπλα που θα βάλεις στον εσωτερικό χώρο του σπιτιού σου.
Αν βάψεις έπιπλα βεράντας μπορείς να χρησιμοποιήσεις και αυτά που διαλύονται με διαλυτικό. Φυσικά αν θέλεις να φύγεις από την ιδέα του ξύλου και θέλεις κάτι πιο μοντέρνο μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε χρώμα θέλεις σε πλαστικό (που δίνει ματ αποτέλεσμα) ή λαδομπογιά (που δίνει γυαλάδα).
Μην ξεχνάς πως για το δεύτερο χέρι σε οποιουδήποτε τύπου βερνίκι ή χρώμα χρησιμοποιήσεις πρέπει να περιμένεις 4 ώρες, ενώ για να σταθεροποιηθεί και να σκληρύνει το χρώμα ώστε να το χρησιμοποιήσεις γύρω στις 16 ώρες. Το κάθε κουτάκι με χρώμα έχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι.
Σχέδια και καλύμματα στα έπιπλα
Εννοείται πως αν έχεις μια παλιά καρέκλα για παράδειγμα θα πρέπει να αλλάξεις και κάλυμμα. Υπάρχουν έτοιμα που μπορείς να βρεις και να προσαρμόσεις με πολύ μικρό κόστος. Όσο αφορά τα σχέδια σε οποιοδήποτε έπιπλο, μπορείς αν πιάνει το χέρι σου να ζωγραφίσεις επάνω με χρώματα ή αν έχεις ένα τραπέζι για παράδειγμα να κάνεις ντεκουπάζ. Ιδέες υπάρχουν πολλές αρκεί να έχεις φαντασία.
Για τεχνικούς και επισκευές Δείτε την Κατηγορία μας Τεχνικοί-Υπηρεσίες-Επισκευές